Het hart van IJsselland

Bruidsmeisje van de dood

juni 2022


Het was warm. De zon stond hoog en de ruimte was licht en open door de hoge ramen. Pluisjes dwarrelden in een briesje. Ver weg van het leven van alledag. Omringd door een zee van groene bomen en struiken in bloei. 

De mensen waren gekomen, ze bleven komen. Je kon ze zien aankomen vanuit de bospaden die naar de open plek leidden.

Ze schuifelden naar binnen. Hand in hand. Handen stevig op elkaars schouders, wrijvend over een arm, reikend naar een omhelzing.

Uit alle richtingen. Eindeloos. Nog een toast, op vriendschap. Een speciaal geschreven boodschap. Een glimlach. Een traan.


Je was mooi gekleed, had van jezelf geen opsmuk nodig. Het was niet je eerste keer, je was hier al vaker geweest. Je hoefde geen indruk op anderen te maken. 


We sloten de deuren en daarmee de buitenwereld buiten. Je zette jouw muziek aan en pakte de woorden die je eerder had geschreven.

Over hoe jullie elkaar hadden ontmoet. Zijn ogen. Jullie hadden beide al geleefd, liefgehad. Verlies en eenzaamheid gekend. Toch had het leven jullie opnieuw de liefde gebracht. Nooit verwacht. Maar zo welkom.

Soms dacht ik dat je stem zou breken. Je bleef kalm. Bleef soms wat langer stil. Vertelde hem dat je tot het einde van de aarde zou gaan, om hem je liefde te laten voelen. Dat je door hem nu wist hoe liefde echt hoort te voelen.


Een verklaring van liefde. Puur en zonder publiek. Geen 'ik beloof', geen 'wie weet wat de toekomst ons allemaal brengt'. Geen grote woorden en gebaren om je liefde te bewijzen in bijzijn van getuigen. Wel.. "waarom'' en "niet jij lief."


Badend in het licht en in een waas van dwarrelende kleuren. Alleen jullie, al het andere verdween. Bloemen, kleurig en wild ingestoken geurden zacht. Misschien vergis ik me, maar het leek of de bomen in de wind vertelden van ware liefde.


Alleen hij. Bedolven onder bloemen. Jij. Met je huilende hart in je handen. 

En daarachter, met ingehouden adem, ik. Jullie bruidsmeisje van de dood. IJsselland Uitvaartzorg is dag en nacht te bereiken op  038 20 54 038. U wordt hier altijd te woord gestaan en geholpen.